Pe DN 1B, cum mergi dinspre Ploiești către Buzău, la kilometrul 105, pe stânga, o pancartă anunță: Ferma „Istrița“. Aceasta aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, are o vechime de peste 118 ani și o tradiție solidă în ceea ce privește materialul săditor pomicol românesc.

La poalele Dealurilor Subcarpatice (Dealu Mare), imediat sub Dealul Istrița, pe o întindere plată de pământ, care unește această zonă cu Câmpia Bărăganului, se găsește Ferma Istrița. Aproape de șosea, stațiunea este înconjurată de plopi, castani bătrâni, nuci și chiar brazi, astfel încât cu greu ghicești că dincolo de gard se întind 250 de hectare de teren agricol, dintre care 65 de hectare cu plantații pomicole și puiet de cea mai bună calitate.

Am intrat pe poarta stațiunii tocmai în perioada când livada cu meri era încărcată de fructe. Soarele blând de toamnă mângaia merele pârguite, numai bune de cules. Am fost primiți de ing. Petre Grivu, directorul Fermei Pomicole Istrița, care ne-a invitat să facem o plimbare printre plantațiile de meri, pruni și cireși. Dl Grivu ne-a făcut cunoștință cu Florina, Generos sau Goldspur la soiurile de mere, dar și cu Silvia, Centenar, Grasa românească, Anna Spath sau Stanley la soiurile de prune. De undeva din dreapta ne-au salutat cireșii din soiurile Kordia, Celeste ori Regina. Merii, prunii și cireșii sunt mândria Fermei Istrița, ei pretându-se cel mai bine la condițiile climatice și de sol ale zonei. Evident, ferma produce material săditor de pomi fructiferi din toate speciile pomicole care trăiesc în România, dar are livezi mari pe rod la soiurile amintite. Aici este școala de puieți unde se produc portaltoii pentru cireș, prun și măr, iar în timp ce vizităm întreaga pepinieră dl Grivu ne vorbește despre istoria Istriței.

Citește mai mult

USAMV

Film de prezentare